duminică, 20 iulie 2014

Despre obligaţia de a timbra acţiunile care au ca obiect anularea clauzelor abuzive din conţinutul convenţiilor de credit

Conform prevederilor art. 29 al.(1) lit. f) din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, constatăm că acţiunile şi cererile referitoare la protecţia drepturilor consumatorilor, atunci când persoanele fizice şi asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au calitatea de reclamant împotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile şi interesele legitime ale consumatorilor, sunt scutite de plata taxei de timbru.
Aceasta a fost şi opinia instanţei de judecată, în soluţionarea cererii de reexaminare pe care am formulat-o pentru clientul nostru, cu privire la taxa de timbru care fusese stabiltă în sarcina sa, în procedura de regularizare a acţiunii.


                                                           ROMANIA
                                                 JUDECATORIA PITESTI
                                                      SECTIA CIVILA
                                              Dosar nr. 2***7/280/2013/al
                                                        INCHEIERE
                                            Sedinta din camera de consiliu
                                                    de la ... Martie 2014

                                                  Completul compus din:
                                                  PREŞEDINTE C. N.
                                                  Grefier R. D.
Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamantul B.G. si pe parat BANCA X SA, parat BANCA X SA - SUCURSALA PITESTI, avand ca obiect reexaminare taxă de timbru.
La apelul nominal facut in sedinta din camera de consiliu nu au raspuns partile.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier dupa care,
Instanta retine cererea de ajutor public judiciar spre solutionare.

                                                        INSTANTA,

Prin cererea formulata la data de 24.02.2014, reclamantul B. G. a solicitat reexaminarea taxei judiciare de timbru stabilite in sarcina sa in cuantum de 355 lei, motivat de faptul ca actiunea ce formeaza obiectul dosarului nr. 2***7/280/2013 este scutita de taxa judiciara de timbru.
Reclamantul a aratat ca a chemat in judecata, in calitate de consumator, parata Banca X S.A., in calitate de operator economic, pentru ca instanta sa constate caracterul abuziv al clauzelor contractuale. Prin art. 29 alin. 1 lit. f din OUG 80/2013 se stabileste ca actiunile cu un astfel de obiect sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru.
In drept, cererea a fost intemeiata pe disp. art. 39 alin. 1 din OUG 80/2013.
Analizand cererea formulata, instanta retine urmatoarele:
Prin rezolutia judecatorului investit cu solutionarea cauzei din data de 17.02.2014 s-a stabilit in sarcina reclamantei obligatia de plata a sumei de 355 lei cu titlu de taxa judiciara de timbru.
Prin cererea introductiva reclamantul a solicitat in contradictoriu cu parata Banca X S.A., in temeiul art. 12 alin. 4 din Legea 193/2000 rap. la art. 1356 si urm. C civ. sa se constate caracterul abuziv al anumitor clauze din contractul de credit nr. 03077105/20.11.2007, rezilierea acordului de plata incheiat ulterior la 29.06.2009, in baza art. 7 din Legea 193/2000, precum si restituirea sumelor nelegal incasate cu titlu de comisioane sau in baza acordului de plata din 29.06.2009, cu dobanda legala aferenta.
Conform art. 29 alin. 1 lit. f din OUG 80/2013, sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, ordinare si extraordinare, referitoare la protectia drepturilor consumatorilor, atunci cand persoanele fizice si asociatiile pentru protectia consumatorilor au calitatea de reclamant impotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile si interesele legitime ale consumatorilor.
Intrucat in prezentul litigiu este invocat caracterul abuziv al clauzelor contractului de credit intervenit intre parti, iar textul legal mentionat nu face vreo distinctie cu privire la obiectul cererilor si actiunilor, in temeiul art. 29 alin. 1 lit. f. din OUG 80/2013, instanta apreciaza ca reclamantul este scutit de la plata taxei judiciare de timbru atat pentru constatarea caracterului abuziv al clauzelor contractuale mentionate in actiune, cat si cu privire la cererea de restituire a sumelor incasate de banca in baza clauzelor contractuale pretins abuzive.
Pentru aceste considerente, instanta va admite cererea de reexaminare, va constata ca actiunea este scutita de plata taxei judiciare de timbru in conformitate cu art. 29 alin. 1 lit. f din OUG 80/2013 si va inlatura obligatia stabilita in sarcina reclamantului prin rezolutia din data de 17.02.2014 de a achita taxa judiciara de timbru in cuantum de 355 lei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
DISPUNE

Admite cererea de reexaminare, formulata de reclamantul B. G. ……………
Constata ca actiunea este scutita de plata taxei judiciare de timbru in conformitate art. 29 alin. 1 lit. f din OUG 80/2013.
Inlatura obligatia stabilita in sarcina reclamantului prin rezolutia din data de 17.02.2014 de a achita taxa judiciara de timbru in cuantum de 355 lei.

Definitiva.
Pronuntata in sedinta publica de la ... Martie 2014.

Presedinte  C. N.
Grefier, R.D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu